" רַבָּן גַּמְלִיאֵל הָיָה אוֹמֵר, עֲשֵׂה לְךָ רַב, וְהִסְתַּלֵּק מִן הַסָּפֵק, וְאַל תַּרְבֶּה לְעַשֵּׂר אֹמָדוֹת "
הספק מטבעו מערער את האדם מבפנים וככזה יש לעשות ככל הניתן על מנת להתירו.
פעמים רבות בשירותי הצבאי עלה באוזניי המשפט, "המלחמה היא ממלכת אי הוודאות" המשפט המיוחס לקרל פון קלאוזביץ שהיה איש צבא פרוסי ומאבות תורת הלחימה המודרנית מתאר מצב כאוטי המצוי בשדה הקרב המביא את מי שנמצא בתוכו לחוסר מנוחה נפשית מפני החשש שמא יופתע.
על כן אך טבעי הוא פירוש בעל ה"מצודת דוד" על הפסוק במשלי (טו,ל – מְאוֹר עֵינַיִם יְשׂמּח לֵב שׁמוּעָה טוֹבָה תּדַשּן עָצֶם) – "אין שמחה כהתרת הספקות". ישנן עדויות רבות לכך שאדם נהיה רגוע יותר ושמח יותר בעת שהספק מוחלף בוודאות, גם כאשר הפיתרון הוא הפחות טוב מבין האופציות האפשריות (כך למשל תחושת קרוב של אדם שנעדר ונמצא ללא רוח חיים). הוודאות מאפשרת לנו קודם כל לנוח מהמירוץ האינסופי למציאת פיתרון.
פרדוקס חופש הבחירה הוצג ע"י הפסיכולוג האמריקאי בארי שוורץ בספר שהוציא לאור בשנת 2004, הפרדוקס מתאר את העובדה שעל אף שהיינו חושבים שכמות אפשרויות גדולה יותר תהפוך אותנו לשמחים ומרוצים יותר, בפועל ככל שהאפשרויות העומדות בפנינו רבות יותר כך אנו מרוצים פחות. הסיבה העיקרית לתחושה הזו הינה הספק הקיים בתוכנו לגבי טיב הבחירה שלנו, כלומר ככל שיש יותר אפשרויות, הסיכוי שבחרנו באופציה שאינה הכי טובה גורם לנו להיות פחות מרוצים מהתוצאה, תהה אשר תהה.
דוגמא נוספת המתארת את ההשלכות של הישארות בספק היא חמורו של בורידן, משל המשוייך לפילוסוף הצרפתי ז'אן בורידן שחי במאה ה – 14. המשל מתאר חמור שהניחו משני צדדיו ובמרחק שווה שתי חבילות חציר, כתוצאה מחוסר היכולת של החמור להחליט לאיזו חבילה עדיף לו ללכת, הוא נשאר עומד במקום ומת מרעב.
רבן גמליאל מנחה אותנו לחיות בודאות ו"להסתלק מהספק" כלומר להחליט ולהמשיך הלאה ולא להיתקע במקום. המהר"ל בפירושו למשנה מסביר כי ישנם שלושה איזורים בהם אנו צריכים להסיר את הספק – במחשבה, בקבלת ההחלטות, במה שאנחנו עושים. משנתו של רבן גמליאל מסתיימת באמירה שלא לעגל פינות, בטח שלא בתדירות גבוהה.
מסופר על אדם אחד שהיה צריך לצאת לפנסיה לאחר 30 שנות עבודה כפועל בניין, כשהגיע היום בו תכנן לפרוש פנה אליו מנכ"ל החברה ובפיו בקשה, שיקח על עצמו פרויקט אחד אחרון של בניית בית פרטי. העובד שמצד אחד רק רצה לצאת לגמלאות ומצד שני לא היה לו נעים לסרב, לקח על עצמו את הפרויקט. הימים בפרויקט עוברים והבית הולך ונבנה, אך העובד שלא כמו בימים עברו התחיל טיפה לחפף. פה סנטימטר שניים במדידה ושם ביישור של הריצוף, פה בגימורים של צבע ושם באיטום חדרים רטובים. לבסוף לאחר כחצי שנה הגיש את מפתח הבית הגמור למנכ"ל החברה, המנכ"ל החזיר לו את המפתח ואמר – תתחדש זוהי מתנת הפרידה שהחברה מעניקה לך.
המשמעות של התרת הספק היא מעבר לנושא הספציפי שבו אנחנו עוסקים, יש לה השפעה חיובית של הכנסת רוגע ושמחה לחיים שלנו והשפעה ישירה על הסובבים אותנו.