You are currently viewing פרק ב משנה ח – לחמם מנועים
Image by F. Muhammad from Pixabay

פרק ב משנה ח – לחמם מנועים

" רַבָּן יוֹחָנָן בֶּן זַכַּאי קִבֵּל מֵהִלֵּל וּמִשַּׁמָּאי. הוּא הָיָה אוֹמֵר, אִם לָמַדְתָּ תוֹרָה הַרְבֵּה, אַל תַּחֲזִיק טוֹבָה לְעַצְמְךָ, כִּי לְכָךְ נוֹצָרְתָּ. חֲמִשָּׁה תַלְמִידִים הָיוּ לוֹ לְרַבָּן יוֹחָנָן בֶּן זַכַּאי, וְאֵלּוּ הֵן, רַבִּי אֱלִיעֶזֶר בֶּן הוֹרְקְנוֹס, וְרַבִּי יְהוֹשֻׁעַ בֶּן חֲנַנְיָה, וְרַבִּי יוֹסֵי הַכֹּהֵן, וְרַבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן נְתַנְאֵל, וְרַבִּי אֶלְעָזָר בֶּן עֲרָךְ. הוּא הָיָה מוֹנֶה שִׁבְחָן. רַבִּי אֱלִיעֶזֶר בֶּן הוֹרְקְנוֹס, בּוֹר סוּד שֶׁאֵינוֹ מְאַבֵּד טִפָּה. רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ בֶּן חֲנַנְיָה, אַשְׁרֵי יוֹלַדְתּוֹ. רַבִּי יוֹסֵי הַכֹּהֵן, חָסִיד. רַבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן נְתַנְאֵל, יְרֵא חֵטְא. וְרַבִּי אֶלְעָזָר בֶּן עֲרָךְ, מַעְיָן הַמִּתְגַּבֵּר. הוּא הָיָה אוֹמֵר, אִם יִהְיוּ כָל חַכְמֵי יִשְׂרָאֵל בְּכַף מֹאזְנַיִם, וֶאֱלִיעֶזֶר בֶּן הוֹרְקְנוֹס בְּכַף שְׁנִיָּה, מַכְרִיעַ אֶת כֻּלָּם. אַבָּא שָׁאוּל אוֹמֵר מִשְּׁמוֹ, אִם יִהְיוּ כָל חַכְמֵי יִשְׂרָאֵל בְּכַף מֹאזְנַיִם וְרַבִּי אֱלִיעֶזֶר בֶּן הוֹרְקְנוֹס אַף עִמָּהֶם, וְרַבִּי אֶלְעָזָר בֶּן עֲרָךְ בְּכַף שְׁנִיָּה, מַכְרִיעַ אֶת כֻּלָּם "

בתוך כל אחד מאיתנו קיימים חמישה מנועים שביכולתם להביא אותנו להצלחה, כל מנוע עובד אצלנו בהספק שונה וע"י תחזוקה וטיפול שוטפים ניתן להגדיל את ההספק שלהם כך שיעיפו אותנו למעלה.

כמו רבים וטובים עשיתי לי מנהג לומר תודה לנותני השירותים הרבים אותם אנחנו פוגשים בכל יום, נהגי אוטובוס, מאבטחים, מוכרים, שירות לקוחות וכיו"ב. פעמים רבות אני שומע מהם את המשפט – אין על מה, בסך הכל אני עושה את עבודתי.

המהר"ל אומר על דברי רבי יוחנן בן זכאי אל תחזיק טובה לעצמך כי לכך נוצרת, "שאין ראוי לאדם כאשר למד תורה הרבה שיחשוב שעשה דבר החסידות, שהחסידות הוא שעושה דבר שאינו ראוי לפי הדין, על זה אמר שאין הדבר כך, שהאדם נברא מתחילת בריאתו על זה ללמוד תורה".

לכל אדם בעולם יש תפקיד ואם הוא מגיע להצלחה גדולה ולא משנה באיזה תחום, במובן מסויים הוא בסך הכל ממלא את תפקידו, אדם כזה ראוי שינהג בענווה ולא יחשוב שהגיע לכך בזכות עצמו. יותר מכך אומר לנו רבי יוחנן כי כל אדם מקבל בעת לידתו מנועי צמיחה מבורא עולם שהשימוש בהם בתבונה מביא אותו להצלחה. מתוך התבוננות בחמישה מתלמידיו הוא פורט לנו את הבאים:

[1] זכרון (בור סוד שאינו מאבד טיפה) – ב 13 בפברואר 2004 הוקרן בהקרנת בכורה הסרט 50 דייטים ראשונים, הסרט מתאר אישה שזיכרונה נפגע כתוצאה מתאונה כך שהזיכרון מהחוויות של אותו יום נשאר אצלה רק עד הלילה ולמחרת בבוקר כשהיא קמה, יום האתמול כאילו לא התרחש. בסוף הסרט מראים כיצד היא פותחת כל בוקר בצפייה בקלטת וידאו שהכין לה בעלה עם תקציר חייה עד כה בשביל שתוכל להמשיך אל היום הבא מהיכן שעצרה.

הזיכרון של הדברים שלמדנו, יצרנו וחווינו מאפשר לנו בכל יום ליצור את הקומה הבאה בדרך להצלחה, ללא היכולת המופלאה זו היינו ככל הנראה לומדים ללכת בכל יום מחדש.

[2] בית גידול (אשרי יולדתו) – "האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו", שירו האלמותי של שאול טשרניחובסקי מתאר היטב את הדרך שעובר האדם בעולם ומעצבת אותו להיות מה שהוא. המהר"ל וכמוהו פרשנים רבים נוספים, כותבים שאמו של רבי יהושוע היתה מניחה אותו בבית המדרש ודואגת שבכל רגע יהיה מסביבו לימוד תורה, בכך הפכה אימו את התורה לחלק בלתי נפרד ממנו, ועל כן נקראת הצלחתו על שמה.

כשהייתי בצבא היה לי חבר בצוות שגר בקרית ארבע, כל מי שפגש אותו נפעם מטוב הלב והשקט האינסופיים שהוא הקרין על סביבתו. שבת אחת היינו בחברון ואבטחנו את ציר המתפללים (דרך שמובילה מקריית ארבע למערת המכפלה בחברון), אביו ואמו שלא היו צעירים עברו בין כל החיילים לאורך הציר עם עוגות ותה חם וכל זה ביום חורפי כשגשם כבד יורד בחוץ. בהמשך אותה שנה הגענו כמה חברים להתארח אצלו בשבת וראינו מקרוב את הבית שבו גדל והפך אותו למי שהוא, אשרי יולדתו.

[3] לפנים משורת הדין (חסיד) – פרשנים רבים כותבים על כך שמשמעות הביטוי חסיד הוא שעושה הכל לפנים משורת הדין שמשמעותו לפי מילון מילוג " הנהגה של אדם לעשות מעבר לחובתו כלפי חברו ולנהוג עימו במידת החסד".

כמו בכל בוקר יצאה רבקה מביתה והלכה אל הבאר המרכזית על מנת לשאוב מים ולהביא אל ביתה. לאחר שמילאה את הכד במים ופנתה ללכת, פנה אליה אדם שלא הכירה וביקש ממנה כי תיתן לו לשתות. רבקה שראתה שהאיש מוביל שיירת גמלים ענתה לו מיד "שתה וגם גמלך אשקה" (בראשית כד).

[4] אהבה (ירא חטא) – תחשבו על מישהו שאתם מאוד אוהבים, עד כמה אתם מוכנים להתאמץ כדי לא לפגוע בו? כמה אתם מוכנים להתאמץ בשביל לשמח אותו? הרב ישראל ליפשיץ מגדולי חכמי אשכנז כותב בספרו "תפארת ישראל" שמרוב אהבתו לבורא עולם, רבי שמעון בן נתנאל שעליו נאמר ירא חטא, היה עושה כל שביכולתו על מנת שלא לעבור אפילו על מצוות לא תעשה אחת וכן היה מתאמץ לקיים כל מצוות עשה שבאה לידו.

[5] התחדשות  (מעיין המתגבר) – בימי התיכון היינו הולכים מדי פעם לגב, הגב היה בור בגודל כ 5 מ"ר ובעומק של כשלושה מטרים בערוץ ואדי וואחיתה שנמצא למרגלות הר הכוכב ליד היישוב כוכב השחר בו גדלתי והיה מתמלא מהגשמים שהיו שוטפים את הואדי מפעם לפעם.

פעמים רבות היינו מגלים בו מים מעופשים שלא ראויים לשחייה או להתרעננות אך כשהיינו מגיעים יום לאחר ירידת גשמים מרובים היינו מגלים גב מלא במים נפלאים ועדיין לא ראויים לשתייה. מה שהופך מי המעיין למים חיים הוא ההתחדשות המתמדת שלהם כל הזמן, רבי עובדיה מברטנורא כותב על רבי אלעזר בן ערך בפירושו למשנה, שהיה מוסיף כל הזמן חידושים וסברות.

מעניין לשים לב  שהיתה תקופה שהמים היו שם בתוך האדמה וחיפשו נתיב לפרוץ החוצה, גם בתוכנו טמון כוח ההתחדשות וכל שאנחנו צריכים זה לעזור לו בסבלנות למצוא את הדרך החוצה, לבסוף אומרת לנו המשנה שמנוע ההתחדשות הוא המנוע החזק מכולם.

מה המנוע שלך? איזה מנועים תרצה לשפר? כל אחד מהמנועים האלה ניתן לשיפור, כל מה שצריך זה להתניע, תתחדשו!

 

🤞 הישאר מעודכן

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.