" רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ אוֹמֵר, עַיִן הָרָע, וְיֵצֶר הָרָע, וְשִׂנְאַת הַבְּרִיּוֹת, מוֹצִיאִין אֶת הָאָדָם מִן הָעוֹלָם"
המעשים שאנו בוחרים לעשות והפעולות שאנו בוחרים לפעול קובעים את הדרך שבה נחווה את העולם.
בניו של החלבן הוזמנו לסעודה בחצר המלך רגע לפני שיצאו לדרך אמר להם אביהם, כשאתם מתיישבים לאכול תשבו אחד מול השני ולא אחד ליד השני. כאשר הגיעו האחים לחצר המלך עשו כעצת אביהם והתיישבו זה מול זה, לאחר שכל המוזמנים תפסו את מקומם הורה המלך להוציא את הכלים ולחלק את האוכל בשולחנות, להפתעת כולם כלי האוכל שחולקו להם היו ארוכים כך שאף אחד לא הצליח לאכול בכוחות עצמו, בניו של החלבן ששמעו לעצתו האכילו האחד את השני והיו שבעים ומאושרים בעוד שאר הנוכחים מתוסכלים מרעב ומחוסר הצלחה להכניס אוכל לפיהם.
העולם הזה מתכתב עם מילותיו של מוקי "לאחד זה גן עדן לאחר גהינום" וכך אנחנו יכולים למצוא אנשים רבים שנהנים מכל רגע וכאלה שחייהם רצופים בסבל, דבר זה קורה בלי שום קשר להשכלה הכנסה או מעמד.
מה גורם לנו לחוות את העולם כגיהנום? המשנה הנוכחית עוסקת בגורמים לכך:
[1] עין הרע הינו מושג רוחני לפיו גורלו של אדם מושפע מרגשי הזולת כלפיו ובמיוחד מרגשי הקנאה, סגולות קמעות טקסים ועוד כהנה וכהנה אומצו על ידי רבים על מנת להינצל מהעין, הקמע המזוהה ביותר כמגן מפני עין הרע הינה החמסה הידועה.
יום אחד נכנס אל חדרו של הרב שלום משאש אדם בסערת רגשות ושטח את כאבו בפני הרב, שכני עושה לי עין הרע ואני חושש שאפגע מכך. הרב הרגיע את האיש ויומיים לאחר מכן בשעה שנשא את דרשת השבת אמר הרב לכל הקהל:
חכמים אמרו שתשעים ותשעה אחוזים מהאנשים מתים בגלל עין הרע (בבא מציעא קז.), אך בשונה ממה שחושבים כולם הסיבה אינה שהטילו בהם עין הרע, אלא שהם הטילו עין הרע על אחרים, והצער שנגרם להם מזה שהם רואים כמה טוב לחבריהם ומקנאים בהם מביא אותם לידי חולי ומיתה (מתוך חכימא – סיפורים מחכמי המזרח).
[2] היצר הרע הינו כינוי לנטיות השליליות של האדם, אך כשנתבונן לעומק נטיות אלו נוכל להבחין כי בלעדיהן אין לעולם קיום, לדוגמא תאוות האכילה שבלעדיה האדם לא יאכל וימות, תאווה לכסף שמהווה מנוע לצמיחה והתקדמות של העולם והיחסים בין איש לאישה שמבססים את המשך קיום העולם.
אז מה ההבדל בין היצר הרע ליצר הטוב? הדרך והמינון שבה זה נעשה.
[3] במחקר שהובילה ד"ר ג'וליאן הולט-לונסטאד מאוניברסיטת בריגהאם יאנג בארצות הברית וכלל נתונים של מעל 300 אלף בני אדם התגלה שבידוד חברתי עשוי להיות מזיק לבריאות בדומה לעישון 15 סיגריות ביום או התמכרות לאלכוהול ופי שניים יותר מהשמנת יתר, לעומת זאת אנשים שחיו בחברה תומכת זכו לעלייה באיכות ותוחלת החיים.
שנאת הבריות במילותיו של הרמב"ם "רוע הנפש והוא חולי המרה השחורה שיביא האדם למאוס ראית עיניו וישנאהו. וייטב לו חברת החיות והתבודד במדברות וביערות". השנאה מביאה את האדם לכדי בידוד חברתי.
כאשר נחבר את שלושת הקודקודים נקבל את מה שמכונה משולש הגיהנום, המשולש מאופיין בשדה מגנטי השואב אל בסיסו את האדם, ככל שהאדם נושא "מטען" שלילי יותר מנקיטת פעולות הקשורות לכל אחד מקודקודי המשולש, כך הוא נשאב חזק יותר ומתקשה לראות מציאות אחרת.
במקביל למשולש זה ניצב "משולש גן עדן" המורכב מהקודקודים עין טובה, יצר הטוב ואהבת הבריות. שהם הצד ההופכי של משולש הגיהנום.
הנוסחא פשוטה, נקיטת פעולה הקשורה לקודקוד ממשולש גן עדן מקרבת אותנו אל בסיסו ולחיים מדהימים כבר בעולם הזה. פעולה ממשולש הגיהנום מקרבת אותנו לחיים של סבל בשבי משולש הגיהנום.
העולם הזה, לאחד זה גן עדן לאחר גיהנום, בואו נבחר בגן עדן.