You are currently viewing פרק ג משנה ד – שימו לב אל הנשמה
Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/red-2-bell-alarm-clock-on-grass-field-36351/

פרק ג משנה ד – שימו לב אל הנשמה

" רַבִּי חֲנִינָא בֶן חֲכִינַאי אוֹמֵר, הַנֵּעוֹר בַּלַּיְלָה וְהַמְהַלֵּךְ בַּדֶּרֶךְ יְחִידִי וְהַמְפַנֶּה לִבּוֹ לְבַטָּלָה, הֲרֵי זֶה מִתְחַיֵּב בְּנַפְשׁוֹ "

לנפש שלנו יש את הדרכים שלה לאותת לנו כשצריך לשנות או לטפל במשהו.

בתאריך 12.9.2021 קרס בניין דירות ברחוב סרלין בחולון וזה 32 שעות בלבד לאחר שצוותי הכיבוי פינו את שלושים ושתיים המשפחות שהתגוררו בו. מבדיקה שבוצעה על ידי גורמי המקצוע עלה שהסיבה להתמוטטות לא היתה כשל או רשלנות בבנייה אלא שחיקה איטית במשך שנים שלא טופלה כראוי על אף סימנים שהיו אמורים להעיד על הסיכון.

נפש האדם זקוקה גם היא לתחזוקה, במהלך חיינו אנחנו עוברים לא מעט קשיים ומתמודדים עם המון אתגרים מה שעלול להוביל לשחיקה איטית ומתמשכת. תחזוקת הנפש צריכה לקרות באופן שוטף אך ישנם סימנים שמעידים על הצורך לפעול מהר על מנת למנוע קריסה.

[1] הנעור בלילה – לא פחות משמונה שעות, זו הכמות שקובע הרמב"ם בספרו היד החזקה ובמילותיו, "היום והלילה, כ"ד שעות. די לו לאדם לישן שליש מהן, שהוא שמונה שעות". (הלכות דעות פרק ד הלכה ד). אך הרמבם הוא לא היחיד וישנם נוספים מחכמי ישראל שלמדו זאת מהפסוק "כי עתה שכבתי ואשקוט. ישנתי אז ינוח לי" (איוב ג, יג) הגימטרייה של המילה "אז" היא 8 (7+1). והרי הפסוק כאומר: כאשר ישנתי "אז" (= 8 שעות), ינוח לי!".

גם חוקרים בני זמננו הצביעו על אותה תוצאה, לדוגמא במחקר שבוצע בבית הספר לרפואה בהרווארד מצא פרופסור רוברט סטיקגולד שהזמן הרצוי לשינה על מנת להגיע לתוצאות מקסימליות הינו ממש כפי שניחשתם, 8 שעות שבמהלכם המוח עובר תהליכים כימיים ופיזיקליים שמשפיעים על יכולת ההבנה והזיכרון של האדם. עייפות מוגברת, קשיי זיכרון, ירידה בערנות ובתפקוד, כאבים ואף נזקים בריאותיים חמורים לטווח הארוך כמו התפתחות סוכרת, השמנה ותחלואה גבוהה הם רק חלק מההשפעות של חוסר שינה שהיא אחת התופעות הנפוצות בימינו, אם אתם מוצאים את עצמכם לא ישנים מספיק לילה אחרי לילה אין סיבה לחכות שיקרה משהו, זה הזמן לעשות מה שצריך כדי למצוא את הבעיה שגורמת לכך ולטפל בה.

[2] המהלך בדרך יחידי – מיום הלידה שלנו ועד יומינו האחרון אנחנו צועדים במסע לא פשוט ומתמודדים עם לא מעט קשיים ואתגרים, כמאמר השיר של נעמי שמר, ישנם אנשים טובים באמצע הדרך שאיתם אפשר לצעוד ועוזרים לנו לצלוח את המסע. בזמן המשנה סכנת השודדים בדרך היתה גדולה ולכן אנשים לא היו הולכים לבד. כשאדם מרגיש שהוא בודד ואף אחד לא מבין אותו או לא הולך איתו במסע הזה ככל הנראה נדרש שינוי.

[3] המפנה ליבו לבטלה – מה תרצו להיות כשתהיו גדולים? דמיינו שאתם עולים לאוטו מנסים להניע ולא קורה כלום, סיבוב נוסף של המפתח והרכב משתעל קצת ושוב דממה, מבט קצר אל מחוון הדלק מגלה לכם שלא זו הבעיה אלא הניצוץ שאמור לייצר את הבעירה של הדלק פשוט לא חזק מספיק כך שלא תגיעו היום לשום מקום.

מאז שאנחנו קטנים יש לנו שאיפות רצונות ומטרות שאנחנו רוצים. לכולנו יש יכולות להשיג כמעט כל דבר אך בלי השאיפה שלנו להגיע להישגים אנחנו חסרים את הניצוץ שיגרום לנו לנוע לעבר המטרה. כאשר אנחנו מוצאים את עצמנו בלי ניצוץ ההנעה ושמים לב שהשאיפה היחידה שלנו היא לא לעשות כלום אז הגיע הזמן למצוא את הדרך להדליק את הניצוץ מחדש.

כמו מערכות בקרה רבות בעולם האמיתי המעידות על מצב החלקים השונים ומתריעות במקרה של תקלה או צורך בטיפול מונע, כך גם לנפש האדם יש מערכת התרעה המעידה על הצורך לבחון את הדברים המשפיעים על הנפש שלנו וכמו שכתב חנן בן ארי "שימו לב אל הנשמה"

🤞 הישאר מעודכן

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.