" רַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל אוֹמֵר, עַל שְׁלשָׁה דְבָרִים הָעוֹלָם עוֹמֵד, עַל הַדִּין וְעַל הָאֱמֶת וְעַל הַשָּׁלוֹם, שֶׁנֶּאֱמַר (זכריה ח) אֱמֶת וּמִשְׁפַּט שָׁלוֹם שִׁפְטוּ בְּשַׁעֲרֵיכֶם "
להשיג מטרה זה נפלא, לתחזק ולשמר את מה שהצלחתם להשיג זה לא פחות חשוב.
תעצמו עיניים, נסו לדמיין את מראה הבית שלכם לאחר יום אחד שבו לא תבצעו שום פעולה שוטפת. לא תסדרו את הבלאגן שהילדים משאירים, לא תדיחו את הכלים לאחר הארוחה, לא תכניסו אף בגד למכונת הכביסה וכן על זה הדרך. עכשיו תדמיינו את המצב לאחר שבוע כזה. מה לגבי שנה?
כמו הבית כך גם כל דבר בחיינו, לבנות משהו זה מעולה, אך אם לא נתחזק את אותו דבר בסופו של יום נאבד אותו. בדומה לכך גם עולמו של האדם דורש תחזוקה.
בפירושו כותב המהר"ל כי שלושת הדברים המוזכרים במשנה הינם כנגד שלושה דברים באדם, [1] קניין השכל, [2] קניין חומרי, [3] יחסיו החברתיים. המהר"ל מוסיף כי שלושת העיקרים הללו מוכוונים כנגד שלושת העיקרים עליהם עומד עולמו של האדם המובאים בפרק א משנה ב (בין אדם לעצמו, בין אדם למקום ובין אדם לחברו) ולכן המאמץ התחזוקתי מרוכז מול היסודות הללו.
[1] קניין השכל (אמת – בין אדם לעצמו) – המושג "לחיות בשקר" מתאר את תחושתו הקשה של אדם שמגלה שתקופה ארוכה מאוד מחייו עברה עליו תחת קונפליקט שכלי מתמשך שלא הוכרע ונדחק הצידה. על מנת שאדם לא "יפסיד" את עצמו, עליו לברר עם עצמו כל הזמן מה האמת שלפיה עליו לחיות, גם כאשר יש לה מחירים שעליו לשלם.
[2]קניין חומרי (דין – בין אדם למקום) – רבי שלמה כהן תלמידו של ה"חזון איש", היה בעליו של בית דפוס שהיה היחיד באיזור מגוריו ובעזרתו מצא את פרנסתו ברווח. יום אחד בהגיעו כבכל בוקר לפתוח את בית הדפוס מגלה רבי שלמה כי אדם נוסף פתח בית דפוס מתחרה מעבר לכביש.
רבי שלמה לא חשב פעמיים, חצה את הכביש ונכנס אל בית הדפוס החדש בכדי לדבר עם בעליו ולברכו בברכת "ברוכים הבאים". לאחר זמן קצר שב רבי שלמה לבית הדפוס שלו, לקח מגש עם אותיות הדפוס וכן עזרי דפוס נוספים וחזר אל בית הדפוס החדש על מנת לעזור לבעליו.
בניו של רבי שלמה שהביטו במתרחש, לא הבינו מדוע עוזר אביהם למתחרה החדש שלו ושאלו אותו על כך. ענה להם רבי שלמה בחיוך כמאמר הגמרא במסכת ביצה (טז.) "כל מזונותיו של אדם קצובים לו מראש השנה ועד יום הכפורים" ומלא אני ביטחון בבורא עולם שפרנסתי לא תיפגע כלל כתוצאה מפתיחת בית הדפוס הנוסף (מתוך אתר הידברות).
האדם נדרש לעבוד על רמת הביטחון שלו בבורא עולם וכך מקבל באהבה את הדין של בורא עולם על נכסיו הקיימים ויודע שזה בדיוק המצב שבו הוא צריך להיות.
[3]יחסים חברתיים (שלום – בין אדם לחברו) – זקן אחד ששכב על ערש דווי קרא לעשרת ילדיו על מנת שיוכל לדבר איתם. מיהרו הילדים להגיע בכדי לראות את אביהם לפני מותו וכשנכנס האחרון שבהם אל החדר הוציא האב חבילת קנים, הביא לבנו הבכור וביקש ממנו לנסות לשוברם.
לאחר שלא הצליח לשבור את חבילת הקנים, הועברה החבילה אל הבן השני וכך הלאה עד לצעיר האחים שלא הצליח גם כן לשבור את הקנים והחזיר את החבילה לאביו. הפריד האב את חבילת הקנים ושבר אותם אחד אחד.
לאחר שסיים לשבור את כל הקנים לעיני ילדיו פנה אליהם ואמר, אם תהיו מאוחדים וישרור שלום ביניכם אף אחד לא יוכל לשבור אתכם, אך אם תיפול מחלוקת ביניכם ויופר השלום לא תוכלו להוסיף לעמוד.
התחזוקה הנפשית שלנו איננה מותרות, הזנחה שלה תפגע בנו, השקיעו בה את הזמן הראוי לה.