" רַבִּי חֲלַפְתָּא בֶן דּוֹסָא אִישׁ כְּפַר חֲנַנְיָה אוֹמֵר, עֲשָׂרָה שֶׁיּוֹשְׁבִין וְעוֹסְקִין בַּתּוֹרָה, שְׁכִינָה שְׁרוּיָה בֵינֵיהֶם, שֶׁנֶּאֱמַר (תהלים פב, א) אֱלֹהִים נִצָּב בַּעֲדַת אֵל. וּמִנַּיִן אֲפִלּוּ חֲמִשָּׁה, שֶׁנֶּאֱמַר (עמוס ט, ו) וַאֲגֻדָּתוֹ עַל אֶרֶץ יְסָדָהּ. וּמִנַּיִן אֲפִלּוּ שְׁלשָׁה, שֶׁנֶּאֱמַר (תהלים פב, א) בְּקֶרֶב אֱלֹהִים יִשְׁפֹּט. וּמִנַּיִן אֲפִלּוּ שְׁנַיִם, שֶׁנֶּאֱמַר (מלאכי ג, טז) אָז נִדְבְּרוּ יִרְאֵי ה' אִישׁ אֶל רֵעֵהוּ וַיַּקְשֵׁב ה' וַיִּשְׁמָע וְגוֹ'. וּמִנַּיִן אֲפִלּוּ אֶחָד, שֶׁנֶּאֱמַר (שמות כ, כד) בְּכָל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַזְכִּיר אֶת שְׁמִי אָבוֹא אֵלֶיךָ וּבֵרַכְתִּיךָ "
לכל מטבע יש שני צדדים, לכל קובייה יש שש, ככל שנכיר יותר זוויות של המציאות כך נבין אותה בצורה טובה יותר וההחלטות שנקבל בהתאם יהיו טובות יותר.
מה אתם רואים בתמונה?
האמת היא שלא משנה מה אתם רואים בתמונה, אתם כנראה צודקים מהסיבה הפשוטה שהתמונה מכילה יותר מדבר אחד. בין אם ראיתם את הזוג המטייל בחיק הטבע, תינוק גדול שממסגר את הנוף הנשקף, זוג שמחכה לתינוק או כל דבר אחר, התמונה כמו כל מצב אחר בחיים שלנו מכילה הרבה יותר פרטים ממה שאדם אחד מסוגל לקלוט.
דעתו ומבטו של כל אחד מאיתנו מתעצבים בהתאם למקום בו גדלנו ולחוויות שעברנו במהלך החיים, חז"ל הגדירו את שתי הנקודות האלו בפשטות, כשם שפרצופיהם שונים כך דעותיהם שונות (גמרא, ברכות נח:) וגם שבעים פנים לתורה (מדרש רבה במדבר יג,טו).
המשנה מתארת את הערך המתקבל בהבנת המציאות או החומר הנלמד בהתאם לכמות המשתתפים בלימוד, הדירוג מתבצע בערך המוסף של כמות המשתתפים.
[1] ההתבוננות של אדם לבד אמנם תיתן לו זווית ראייה אחת בלבד שאינה תופסת את הכל, אך מצב זה עדיף בלי ספק על עצימת עיניים או התעלמות מוחלטת.
[2] באמצעות הלימוד עם אדם נוסף מתקבל ערך משמעותי עם זווית הראייה הנוספת של החבר שגורמת לתפיסת המציאות להיות רחבה יותר, זו גם הסיבה שבגללה בכל עדות במשפט העברי נדרשים שני עדים לפחות.
[3] בדומה לבית דין כאשר יש שלושה אנשים ביחד הם מקבלים בנוסף לזוויות הראיה השונות גם את יכולת ההכרעה בחיפושם אחר האמת.
[5] המדרגה הבאה מתקבלת בחיבור של שתי המדרגות הקודמות ומכילה גם את היכולת לקבל יותר מנקודת מבט אחת וגם את היכולת להכריע על ידי מי שרואה את המציאות דרך התיווך של הנוגעים בדבר.
[10] אם בחמישה יכולנו לקבל זוויות שונות ואף להכריע מה הנכונה ביותר מביניהן, בעשרה כבר ניתן לתפוס את כל המציאות. המספר עשר מייצג שלמות, ניתן להבחין בסגירת המעגל במספרים עצמם שלאחר עשר אנחנו חוזרים לאחד עד סגירת העשירייה הבאה, כך גם דרושים עשרה אנשים למניין, עשרת הדיברות, עשרה מאמרות בהם נברא העולם ועוד נקודות נוספות רבות המייצגות מציאות שלמה באמצעות המספר עשר.
נניח שבתוך הבית שלכם יש רעש גדול ולא נעים שמגיע מהרחוב ואתם רוצים למצוא פתרון – אם תשאלו זגג הוא ימליץ לכם על התקנת חלונות אטומים לרעש, הגנן לעומתו עשוי לומר שגדר חיה היא הפתרון הטוב ביותר ואם תלכו למוכר בחנות מוצרי חשמל סיכוי לא רע שיציעו לכם מכונה שיודעת לייצר מיסוך לרעש.
לא משנה מה הבעיה שאנחנו רוצים לפתור או המידע שאנחנו רוצים להשיג כל אחד שנשאל כולל את עצמנו, ימצא לנו את התשובה הטובה ביותר שהוא מכיר מנקודת המבט והידע הקיימים אצלו.
ככל שנצרף יותר אנשים ונקודות מבט למשוואה התמונה שנראה תהיה שלמה יותר וכך גם ההבנה שלנו וההחלטות שנקבל בהתאם לה.