" רַבִּי דּוֹסְתַּאי בְּרַבִּי יַנַּאי מִשּׁוּם רַבִּי מֵאִיר אוֹמֵר, כָּל הַשּׁוֹכֵחַ דָּבָר אֶחָד מִמִּשְׁנָתוֹ, מַעֲלֶה עָלָיו הַכָּתוּב כְּאִלּוּ מִתְחַיֵּב בְּנַפְשׁוֹ, שֶׁנֶּאֱמַר (דברים ד, ט) רַק הִשָּׁמֶר לְךָ וּשְׁמֹר נַפְשְׁךָ מְאֹד פֶּן תִּשְׁכַּח אֶת הַדְּבָרִים אֲשֶׁר רָאוּ עֵינֶיךָ. יָכוֹל אֲפִלּוּ תָקְפָה עָלָיו מִשְׁנָתוֹ, תַּלְמוּד לוֹמַר (שם) וּפֶן יָסוּרוּ מִלְּבָבְךָ כֹּל יְמֵי חַיֶּיךָ, הָא אֵינוֹ מִתְחַיֵּב בְּנַפְשׁוֹ עַד שֶׁיֵּשֵׁב וִיסִירֵם מִלִּבּוֹ "
כמו בכל תחום גם הידע והמומחיות שלנו עשויים להיפגע מפחת מוגבר, חזרה על הדברים שוב ושוב תעזור לנו לתחזק אותו כראוי.
בפעם הראשונה שהכנתי פנקייק (מבטיח שזה יותר קל משיכולתי לדמיין באותו זמן), נצמדתי למתכון ולהוראות ההכנה בכל פעולה שעשיתי. לאחר מספר פעמים כשהביטחון העצמי שלי בעניין קצת עלה התחלתי להכין את הפנקייקים מהזיכרון ובאחת מהפעמים שכחתי להכניס לבלילה את השמן שהוא מרכיב חיוני לטעם ולמרקם של הפנקייק. במקרה הזה נאלצתי להכין בלילה חדשה עם הקפדה יתרה על הכנסת ששת המרכיבים, אבל ישנם מקרים בהסטוריה שהתוצאה שלהם הייתה קטלנית יותר.
בשנת 1999 נשרפה כליל החללית Mars Climate Orbiter בשעה שנכנסה לאטמוספירה של מאדים, הסיבה לתקלה הזו, שחוץ מפגיעה קשה במוניטין עלתה לנאס"א כ 125 מיליון דולר, היא שמהנדס החברה לא בדק את אחד הדברים הבסיסיים ביותר בפיזיקה, שני צוותי הפיתוח (של נאס"א ושל לוקהיד מרטין) לא השתמשו בחישובים באותן יחידות מידה.
אדם חסר ניסיון וידע בתחום מסוים לא יבצע שום פעילות לפני שיבדוק ויוודא אלף פעמים שהכל תקין ושהוא לא שכח כלום, בעל הנסיון לעומתו עשוי להסתמך על הזיכרון בלבד וירשה לעצמו לבדוק פחות דברים בסיסיים, זו כוונת המשנה כשהיא מדגישה דווקא כל השוכח דבר אחד ממשנתו ולא מתייחסת למי שלא למד מראש.
הפחת הוא מושג שמתאר את ירידת הערך של מוצר מסוים, למעשה עצם הזמן שעובר גורם להתיישנות ופגיעה ברכב, במבנה או במכונה מסוימת, הרב שרקי מסביר את הדיוק בהמשך המשנה שהמשמעות של עד שישב ויסירם ליבו היא שהאדם חייב להיות בתנועה מתמדת וכשהוא מחפש לשבת ולא לעשות כלום זה מביא אותו לשכחה ולירידה ביכולתו. בעצם יש הבדל מהותי בין מי שהשכחה אינה תלויה בו כמו אדם שסובל ממחלה לבין מי שפשוט מתעצל ונותן לידע שלו להיפגע מפחת מוגבר.
בגמרא (חגיגה ט:) מוזכר שאינו דומה מי ששנה פרקו מאה פעמים לזה ששנה מאה ואחת, גם כשאנחנו כבר מומחים או בעלי נסיון בתחום מסוים, אנחנו עדיין צריכים להמשיך לחקור להתעמק וגם לחזור שוב ושוב על הדברים שאנחנו יודעים כדי שלא נפספס בקטנות.