" רַבִּי חֲנִינָא בֶן דּוֹסָא אוֹמֵר, כֹּל שֶׁיִּרְאַת חֶטְאוֹ קוֹדֶמֶת לְחָכְמָתוֹ, חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת. וְכֹל שֶׁחָכְמָתוֹ קוֹדֶמֶת לְיִרְאַת חֶטְאוֹ, אֵין חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת. הוּא הָיָה אוֹמֵר, כֹּל שֶׁמַּעֲשָׂיו מְרֻבִּין מֵחָכְמָתוֹ, חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת. וְכֹל שֶׁחָכְמָתוֹ מְרֻבָּה מִמַּעֲשָׂיו, אֵין חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת "
בדיוק כמו הקריירה שלנו כך גם החכמה דורשת מאיתנו הכנה בהתחלה ולאחר מכן צבירת ניסיוןן עם הזמן, חיפוש אחרי קיצורי דרך, עלול לגרום למידע שהשגנו לפעול נגדנו.
בתור התחלה חשוב שנבין את ההבדל בין יראת חטא המוזכרת במשנה ליראת העונש. הרמח"ל (רבי משה חיים לוצאטו) מפרט בספרו מסילת ישרים (כד) שיראת העונש אינה מתאימה לחכמים ואנשי דעת ומתייחסת לאדם שמפחד שיקרה לו משהו בעקבות הדברים שעשה או יעשה, לעומת זאת יראת חטא מונעת מאהבה, האדם נמנע למעשות דברים ופעולות שיצערו את מי שהוא אוהב.
מספיק לחשוב כמה אנחנו מוכנים להשקיע כדי לשמח את האנשים שקרובים אלינו או כמה אנחנו נזהרים שלא לגרום להם צער, אבל לא מתוך חשש שהם יפגעו בנו, אלא מתוך האהבה הגדולה שאנחנו אוהבים אותם.
פתגם ידוע טוען שידע הוא כוח, שימוש נכון בידע עשוי להוביל להצלחה, בעוד שימוש שגוי עלול לגרום למפלה. המשנה מדגישה את השיטה שבה נצליח להשיג החכמה בצורה שתגרום לנו להצליח. העקרונות בבסיס השיטה בדומה לדברים רבים בעולם, הם תשתית לקיבול והכלה ולאחר מכן העמסה ושיפור בצורה הדרגתית שלב אחרי שלב.
כל שיראת חטאו קודמת לחוכמתו, חוכמתו מתקיימת, נסו לדמיין בניין בלי יסודות או כזה עם יסודות אבל שלא תואמים למאפיינים של הבניין, לכולנו די ברור שבניין כזה יקרוס מהר מאוד. במקרה של החכמה היסודות הם אנחנו, הנחות המוצא, נקודת המבט, הפרשנות והמסקנות.
חכמי ישראל לאורך הדורות קבעו שלימוד תורת הסוד (הקבלה) לא ייעשה ע"י כל אדם אלא רק ע"י מי שמילא את כריסו ש"ס ופוסקים, כלומר לימוד הקבלה מצריך הכנה של האדם בהבנת התורה בכל רבדיה, הסיבה לכך היא שמי שעושה את זה ללא ההכנה הראויה עלול להיפגע בעצמו או לגרום לנזק.
את השיר "מעשה בארבעה" כתב אהוד בנאי על הסיפור המובא בגמרא (חגיגה, יד:), ארבעה מגדולי ישראל נכנסו לעומק תורת הסוד, בן עזאי הציץ ומת, בן זומא הציץ ונפגע, אחר (אלישע בן אבויה) קיצץ בנטיעות (כפר בהכל) ורק רבי עקיבא יצא בשלום.
נקודת השפעה נוספת שאפשר ללמוד ממנה היא שאחד המדדים החשובים ביותר בעולמות המידע והבינה המלאכותית הוא איכות הדאטה (המידע עליו מתבססים), דאטה שגוי מוביל למסקנות שגויות, מידע מוטה מוביל להטיה במסקנות כמו שקורה לא מעט גם בענקיות המידע (גוגל, פייסבוק, בינה מלאכותית ודומיהם).
כולנו בלי יוצא מהכלל צריכים להכין את עצמנו להיות מסוגלים להכיל את המידע שאנחנו נחשפים אליו, ולוודא שהוא איכותי מספיק כדי שיוביל אותנו להצלחה ולא למפלה.
לא פחות חשוב ולאחר שאנחנו מוודאים שהתשתית חזקה ואיכותית מספיק, להתחיל להעמיס לאט לאט ולא לקפוץ ישר לדברים הכי מורכבים. על זה אומרת המשנה כל שמעשיו מרובים מחכמתו.
אחד התהליכים הכי חשובים שצריך להכיר כל מטפס הרים נקרא תהליך ההתאקלמות, מדובר מתהליך פיזי של הגוף שעוזר לו להסתגל לכמות החמצן הנמוכה שנמצאת בהרים הגבוהים, מטפס הרים שלא יבצע עצירות במעלה ההר כדי לתת לגוף שלו להסתגל עלול לחלות במחלת גבהים (מתחיל בסביבות גובה 3,500 מ') שהתעלמות מסימניה עלול להביא להחמרה ואף למוות.
דוגמא נוספת ניתן לקחת מאנשים שזכו בלוטו שלחלקם תוך זמן קצר לא נשאר דבר, למעשה רבים מזוכי הלוטו אף הגיעו למצב כלכלי גרוע יותר ממה שהיו קודם הזכייה, הסיבה לכך היא פשוטה, לא היה להם זמן להסתגל ולכן הם לא היו מסוגלים להכיל את זה.
כדי להשיג את החכמה כך שהיא תועיל לנו ולא תזיק, אנחנו צריכים להכין את עצמנו ולאחר מכן להתחיל למלא אותה לאט לאט, ולהתקדם במעלות החכמה צעד אחר צעד.
תובנות מדהימות! תודה!